ADANA KENTİNDE ERİŞİLEBİLİR KENTSEL OTURMA ELEMANLARI TASARIMINA YÖNELİK BİR DEĞERLENDİRME
Özet Görüntüleme: 11 / PDF İndirme: 3
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.14496896Anahtar Kelimeler:
Erişilebilirlik, Kentsel Donatılar, Kentsel Tasarım, Kent Mobilyası, Kent ParkıÖzet
Bu çalışma, Adana'da bulunan kentsel oturma elemanlarının erişilebilirlik açısından incelenmesini amaçlamaktadır. Erişilebilirlik kavramının şehirlerdeki dönüşüm sürecindeki önemi vurgulanırken, Adana'daki mevcut durumda bulunan kentsel oturma elemanları ele alınmış ve erişilebilirlik sorunları detaylı şekilde gözlemlenmiştir. Ayrıca, erişilebilirlik standartları, yönetmelikler ve erişilebilirlik odaklı tasarım prensipleri değerlendirilerek Adana'daki iyileştirmeler ve örnek uygulamalar incelenmiştir. Sonuçlar doğrultusunda öneriler sunulmuştur. Çalışma aynı zamanda erişilebilirlik kavramı ve öneminin vurgulanmasına odaklanmıştır. Erişilebilirlik, toplumun tüm bireyleri için eşit fırsatlar ve avantajlar sunmayı amaçlayan temel bir kavram olarak tanımlanmış ve engelli bireylerin yanı sıra yaşlılar, çocuklar ve genel olarak herkesin kullanımını kolaylaştırmayı hedefleyen kapsayıcı bir deneyim sağlama amacını taşımaktadır. Kentsel mekânlar ve kentsel donatılar arasındaki ilişki açıklanarak, kent mobilyaları ve özellikle oturma elemanlarının kentsel mekânların işlevselliğini ve çekiciliğini nasıl artırdığı üzerinde durulmuştur. İklim faktörlerinin oturma elemanları tasarımında önemli bir rol oynadığı ve bu faktörlerin malzeme seçiminden konumlandırmaya kadar etkilerini göz önünde bulundurmanın gerekliliği vurgulanmıştır. Çalışmanın detaylı analizi ve önerileri, Adana'daki kent parklarına özgü oturma elemanlarının erişilebilirlik, tasarım ve kullanıcı memnuniyeti açısından iyileştirilmesine yönelik bilgiler sunmaktadır.
Referanslar
Sönmez, Z. ve Aydın, C. (2019). Fiziksel Engelli Bireylerin Erişilebilirlik Problemi İçin Network Analizi: Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü Örneği, Geomatik, cilt 4 (1) , ss. 58-67.
Da Silva, R. F. L., Costa, A. D. L ve Thomann, G. (2019). Design tool based on Sensory Perception, Usability and Universal Design, Procedia CIRP, cilt 84, ss. 618-623.
Kesik, O. A., Aydınoğlu, A. Ç. ve Taştan, B. (2016). Ağ Analizi Tekniklerini Kullanarak Afetlerle Başaçıkabilmede Erişebilirlik: İstanbul Fatih İlçesi Örneği, Doğu Coğrafya Dergisi, cilt 21(36), ss. 79-94.
Dischinger, M. (2000). Design for all Senses. Accessible Spaces for Visually Impaired Citizens. Chalmers University of Technology, İsveç.
Akça, M. (2023). Geleneksel yapıların erişilebilirliğinin AHP yöntemi ile değerlendirilmesi: Malatya merkez evleri örneği, Fırat Üniversitesi Yüksek Lisans Tezi.
TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, (2015). Dosya 36: Mekanlarda Erişilebilirlik, Kullanılabilirlik ve Yaşanabilirlik, 2015-03, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara.
Shonfield, K. (1998). At Home with Strangers: Public Space and the New Urbanity, Working Paper 8: The Richness of Cities. London: Comedia and Demos.
Kahraman, H. (2023). Kentsel Mekân Deneyiminde Dijital Manipülasyon, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul.
Uğurli, A. B. (2022). Kentsel Mekanın İhtilaflarla Üretimi: Haliç Üzerinden Bir Okuma, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul.
Sayan Atanur, G., Ersöz, N. D. (2020). Kavramsal gelişim süreçleri ve tasarım bileşenleri bağlamında kent parkları. Ağaç ve Orman, 1(1), 66-71.
Eşbah, H. 2006. Aydın’da Kent Parklarının Bazı Ekolojik Kalite Kriterleri Yönünden İrdelenmesi, Ekoloji Dergisi, 15(58): 42-48.
Ertekin, N. 1992. Yeşil Alan Olarak İzmir İçin Önemi Olan Kültürparkın Bitki Varlığının Saptanması, Korunması ve Geliştirilmesi Üzerine Araştırmalar. Doktora Tezi, Ege Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı, İzmir.
Ertekin, N. 1992. Yeşil Alan Olarak İzmir İçin Önemi Olan Kültürparkın Bitki Varlığının Saptanması, Korunması ve Geliştirilmesi Üzerine Araştırmalar. Doktora Tezi, Ege Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı, İzmir.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 International Journal of Art, Fashion, Music and Design
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.