GÖRSEL SANATLAR EĞİTİMİNDE YETENEK ve BECERİ KAVRAMI
Özet Görüntüleme: 12 / PDF İndirme: 3
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.14497391Özet
ÖZET
Sanat, birey gelişiminin ayrılmaz bir parçası halindedir. Sanat eğitiminin gerekliliği geçmişten günümüze dek birçok açıdan ele alınmıştır. Eğitimin her kademesinde öğrenciler sanat aracılığı ile bilişsel, duyuşsal ve psikomotor becerilerin yanı sıra kendilerini ifade edebilme, yaratıcı düşünme ve bu yaratıcı düşünceleri somut şekilde aktarabilme becerilerini kazanma olanağı bulur. Bu yetkinliklerin öğrencilerde oluşmasında ve ortaya çıkmasında görsel sanatlar dersinin etkisi yadsınamaz derecede önemlidir. Görsel sanatlar eğitimi yetenek ve beceriden ziyade yaratıcı düşünme, problem çözme, duygu ve düşüncelerini ifade edebilme, pratik düşünme ve estetik yönünün geliştirilmesini hedef alır. Yaşıtlarına göre yetenekli olan öğrenciler toplumun gelişmesine katkı sağlayacak niteliktedir. Çoğu durumda keşfedilmeyen ve ihmal edilen yetenekli öğrencileri bir kayıp olarak değerlendirebileceğimiz gibi görsel sanatlar alanında yetenek ve beceri kavramlarını bir anahtar kavram olarak da kabul edebiliriz. Bu çalışmada, görsel sanatlar eğitiminde yetenek ve beceri kavramının güzel sanatlar eğitimi bölümünde öğrenim gören öğrencilerin görüşlerine başvurarak incelenmesi amaçlanmaktadır. Nitel araştırma yaklaşımında tasarlanarak durum çalışması yapılmıştır. Bu araştırma Trabzon Üniversitesinin Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümünde öğrenim görmekte olan 9 öğrenci ile gönüllülük esasına bağlı olarak gerçekleştirilecektir. Bu çalışmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış mülakat tekniği kullanılmıştır. Elde edilen mülakatlar ses kayıt cihazı ile kayıt edilip sonrasında yazılı metne aktarılmıştır. Verilerin analiz edilmesinde içerik analizi yöntemi kullanılmış olup tema ve kategorilere ayrılarak tablolar halinde sunulmuş olup sonuç ve önerilere yer verilmiştir.
Anahtar kelimeler: Sanat, Sanat Eğitimi, Görsel Sanatlar, Yetenek, Beceri
Referanslar
Alakuş A.O. & Mercin, L. (2020). Art Education and Visual Arts Teaching (5th Bs.). Pegem Akademi, Publications, Ankara.
Alakuş, A. O. & Mercin, L. (2009). “Önsöz”, (Ed. Ali Osman Alakuş, Levent Mercin), Sanat Eğitimi ve Görsel Sanatlar Eğitimi, ss. 3-4, Pegem Akademi Yayıncılık, Ankara.
Alkan Ç. M. (2021). ‘’Görsel Zeka Nedir ve Nasıl Geliştirilir?’’ (https://www.mentalup.net/blog/gorsel-zeka-nedir-nasil-gelistirilir)
Ayaydın, A. (2010). “Görsel Sanatlar Eğitiminde Ölçme Ve Değerlendirme Süreci Üzerine”, Milli Eğitim Dergisi, 40 (187): 240-250.
Balcı, Y. B. (2016). Kuramsal Estetik. Pegem Akademi Yayınları, Ankara.
Baştürk, S. (2013). “Evren ve Örneklem”, (Ed.Savaş Baştürk), Bilimsel Araştırma Yöntemleri, s. 129-158, Vize Basın Yayın, Ankara.
Bingöl, F. (2016). “Sanatta Anlam, Değer, Önem ve Müzik Sanatı”, İdil Dergisi, 5 (25): 1551-1558.
Buyurgan, S. & Buyurgan, U. (2020). Sanat Eğitimi ve Öğretimi (Geliştirilmiş 7. Bs.), Pegem Akademi Yayıncılık, Ankara.
Büyüköztürk, Ş.; Kılıç Çakmak, E. & Akgün, Ö. E. & Karadeniz, Ş. & Demirel, F. (2019). Eğitimde Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Pegem Akademi, Ankara.
Çoban, F. (2013). “Çeviri Edinci: Yazılı ve Sözlü Çevirmenin Sahip Olması Gereken Beceri ve Yeteneklerin Genel Çeviri Kuramları Işığında İncelenmesi”, Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
Ekiz D. (2013). Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Anı Yayıncılık, Ankara.
Ekiz, D. (2020). Bilimsel Araştırma Yöntemleri (Gözden Geçirilmiş, 6. Baskı). Anı Yayıncılık, Ankara.
Feeney, S., & E. Moravcik. (1987). “A thing of beauty: Aesthetic development in young children”, Young Children, 42 (6): 7–16.
Gizir, Z. (2002). “Anaokuluna devam eden dört-beş yaş çocuklarında sosyal davranış gelişimi ile benlik saygısı arasındaki ilişkinin incelenmesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
Goleman, D. (1996). Duygusal Zeka; Neden IQ'dan Daha Önemlidir, (6. Bs.). (Çev. Banu SeçkinYüksel), Varlık Yayınları, İstanbul.
Karasar, N (2023). Bilimsel Araştırma Yöntemi, Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara.
King, W. R. & He, J. (2005). “Understanding the role and methods of meta analysis in IS research”, Communications of the Association for Information Systems, 16, 665-685.
Klifman, S. (2009). Talent Management In A Multigenerational Workforc, Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi, Tilburg University, Tilburg.
ÖSYM, Ölçme, Seçme Ve Yerleştirme Merkezi Başkalığı, (https://www.osym.gov.tr/TR,1388/yetenekler.html)
Ötgün, C. (2008). “Sanat yapıtına yaklaşım biçimleri”, Sanat ve tasarım dergisi, 1 (2): 159-178.
Özsoy, V., & Mamur, N. (2019). Görsel Sanatlar Öğrenme ve Öğretim Yaklaşımları, Pegem Akademi Yayıncılık, Ankara.
Taşdelen, D. & Yazıcı, A. (2018). “Sanata İlişkin Felsefi Araştırma”, (Ed. Ahmet İnam), Estetik ve Sanat Felsefesi, s. 32-53, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir.
TDK, Türk Dil Kurumu,(https://sozluk.gov.tr/)
Tolstoy, L. N. (2007). Sanat Nedir, (Çev. Mazlum Beyhan), Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul.
Yazıcı, D. (2020). Kalıtımsal Faktörlerin Müzik Yeteneğine Etkisi ve Müziksel Gelişim. Uluslararası Kültürel Ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 6 (2): 761-768.
Yılmaz, K. & Altınkurt, Y. (2011). “Öğretmen Adaylarının Eleştirel Pedagoji İle İlgili Görüşleri”, Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 12(3), 195-213.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 International Journal of Art, Fashion, Music and Design
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.