Cittaslow Cities: Redefining Urban Life Through Local Values and Design


Özet Görüntüleme: 22 / PDF İndirme: 12

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.14496942

Anahtar Kelimeler:

cittaslow, yavaş şehir, sürdürülebilirlik, tasarım, yavaş yemek

Özet

Günümüzün hızlı dünyasında hayatın karmaşıklığı ve hızlı temposu pek çok insanı yıpratıyor. Bu noktada Cittaslow; yani sakin şehirliler, huzur arayanların sığınağı oluyor. Yavaş şehirler sadece doğayla uyumuyla değil aynı zamanda yerel kültürü, üretimi ve mutfağıyla da dikkat çekiyor. Bu eşsiz şehirlerde her an bir deneyim, her köşe bir hikaye sunuyor. Yavaş şehirler doğanın korunmasına yönelik önemli projeler geliştiriyor. Bu projeler sadece çevre dostu uygulamalarla sınırlı kalmıyor, aynı zamanda sürdürülebilir yaşam tarzlarını da teşvik ediyor. Yerel büyümenin etkin kullanımı, atık yönetimi ve enerji tasarrufu bu şehirlerin depolandığı parçaların bir parçasıdır. Bu şehirler doğayla iç içe yaşamanın avantajından yararlanırken aynı zamanda çevre bilincinin de bir parçası oluyor. 

 

Bu makale çalışması Yavaş Şehir kapsamında geniş bir perspektiften bakarak Yavaş Şehir şehirlerinin özgün özelliklerinin korunması ve geliştirilmesinde kapsamlı tasarımın rolünü incelemeye devam etmektedir. Yavaş şehir, geniş bir coğrafyayı geliştirme hareketi olarak yerel, çevre dostu uygulamalara ve toplumsal dayanışmaya öncelik veriyor. Bu bağlamda Cittaslow şehirlerinin sistemlerini ve sürdürülebilirliğini vurgulamada bir araç tasarımının ne kadar esnek ve etkili olabileceği değerlendirilecektir. Makale, tasarım modüllerinin bu şehirlerin benzersiz özelliklerini nasıl destekleyebileceğine ve yerel toplulukların katılımını nasıl teşvik edebileceğine odaklanacak; Ayrıca şehirlerin Yavaş Şehir ilkeleri doğrultusunda tasarımı entegre ederek sürdürülebilir katkı sağlama potansiyeli araştırılacak. Bu arada tasarımın Cittaslow'un netleşmesine katkıları ve bu değerlerin toplumsal hafızada kalıcılığı da detaylı olarak ele alınacak.

Referanslar

Kiper, P. Küreselleşme sürecinde kentlerimize giren yeni tüketim mekanları ve yitirilen Kent Kimlikleri. Planlama Dergisi, 2024: 14-18

Bauman, Z. Küreselleşme, toplumsal sonuçları. (A. Yılmaz. Çev.) İstanbul: Ayrıntı Yayınları, 2010.

Aldemir, C.C. Küreselleşme karşıtı sosyal hareketler, Akdeniz Üniversitesi, Antalya, 2010

Caffyn,A. Slow tourism, www.tpnw.org (23.05.2020)

Knox, P. Ve Mayer, H.Small town sustainability: economic, social and environmental innovation, Belwether Publishing, Maryland, 2009.

Parkins, W. ve Craig, G. Slow living. Berg Publishers, Oxford, 2006.

Yurtseven, H. R., Kaya, O. Ve Harman, S. Yavaş hareketi, Detay Yayıncılık, Ankara, 2010.

Keskin, E.B. Yavaş şehir. Uludağ Yayınları, İstanbul, 2015.

Cengiz, Ş. Cittaslow ünvanını almış ilçelerin tanıtımı ve Eskişehir han ilçesi’nin cittaslow kapsamında incelenmesi, Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019.

Bilgi, M.G. Türkiye’nin sakin şehirlerinde permakültürel koruma, planlama, yönetim ve eğitim pratikleri, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (29), 2013: 45-59

Honore, C. Yavaş, hız çılgınlığına başkaldıran yavaşlık hareketi. (E. Gür, Çev.) Alfa Yayınları, İstanbul, 2008.

Conroy, A. H. Bodily geographies of slow food: food activitism and visceral politics. Worcester: Clark University Dissertation, 2009.

Sezgin, M. Ve Ünüvar, Ş. Sürdürülebilirlik ve şehir pazarlaması ekseninde yavaş şehir. Çizgi Kitabevi, Konya, 2011

https://sozluk.gov.tr/

Kundera, Milan.Yavaşlık. (Çev. Özdemir İnce), 11. Baskı, Can Yayınları, İstanbul, 2012.

Acuner, E. Cittaslow olma yolunda ilk adım, Velepler Yayıncılık, Trabzon, 2015.

Cittaslow İnternational Charter (2017)

Gomis, A.J., Parra, M.G., Hoffman, w.m., Mcnulty, R.E.. Rethinking the concept of sustainability. Business and Society Review, 2011. 116:2, 171-191.

Tıraş, H. Sürdürülebilir kalkınma ve çevre: teorik bir inceleme. Sütçü İmam Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 2012. sayı 2: 57-73.

Marshall, G. Sosyoloji sözlüğü. (O. Akınhay, D. Kömürcü, (çev.). Ankara, Bilim Sanat Yayınları, 1999.

Altuntaş, A. Sürdürülebilir toplumlar ve metropollerin baskılarından kurtulmak için alternatif bir yol: sürdürülebilir kentler. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2012. sayı 17, 135-148.

Tekeli, İlhan. Habitat ıı konferansı yazıları. T.C. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı Yayını, Ankara, 1996.

Newman, P.W.G. Sustainability and cities: extending themetabolism model. Landscape and Urban Planning, 1999, 44: 219-226.

Yıldırım, A. Ve Karaahmet, A. Yavaş şehir hareketinin kent imajına katkısı: ordu-perşembe örneğinin yerel basın üzerinden analizi. Sosyal Ve Beşeri Bilimler Dergisi, 2013, 1: 11-20.

İndir

Yayınlanmış

2024-12-15

Nasıl Atıf Yapılır

Sarıca, S., & Özkartal, M. (2024). Cittaslow Cities: Redefining Urban Life Through Local Values and Design. International Journal of Art, Fashion, Music and Design, 3(3), 28–37. https://doi.org/10.5281/zenodo.14496942