RUS ROMANSLARININ TÜRKİYE’DEKİ ŞAN ÖĞRENCİLERİNİN GELİŞİMİNE ETKİLERİYLE İLGİLİ UZMAN GÖRÜŞLERİ
Özet Görüntüleme: 3 / PDF İndirme: 0
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.14497414Anahtar Kelimeler:
Şan Eğitimi, Rus Romansları, OperaÖzet
Çalışma Rus romanslarının Türkiye'deki şan eğitimindeki yeri ve şan öğrencilerinin teknik ve müzikal gelişimleri üzerindeki etkilerinin analizi üzerine odaklanmaktadır. Zengin ve köklü Rus müzik geçmişi ve Rus edebiyatından beslenen Rus romansları şan öğrencilerinin müzikal ifade, teknik beceri ve kültürel anlayışlarını genişletmekte önemli bir rol oynama potansiyeline sahiptir. Türkiye'deki şan öğrencilerinin bu formda bestelenmiş eserleri yeterince tanınmadığı ve çalışmadığı varsayımından hareketle bu eksikliğin olası nedenleri mercek altına alınmış; şan öğrenci ve eğitmenlerinin Rus romanslarını neden daha fazla tercih etmeleri gerektiği açıklanmaya çalışılmıştır. 2011-2012 yılları arasında yürütülen çalışma kapsamında kartopu örnekleme metoduyla belirlenmiş ve en az 10 yıllık şan eğitimi tecrübesine sahip 10 şan eğitmeniyle yarı yapılandırılmış mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Belirlenen şan eğitmenlerinin yarısı konservatuvarlarda kadrolu olarak tam zamanlı şan dersleri de vermekte olan öğretim üyeleri arasından seçilmiştir. Diğer şan eğitmenleri ise Devlet Opera ve Balesi bünyesinde kadrolu olarak görev yapan ancak çeşitli konservatuvarlarda misafir öğretim elemanı statüsüyle şan dersleri de veren sanatçılar arasından belirlenmiştir. Yapılan görüşmeler, gözlemler ve kaynak taramasından elde edilen bulgular Rus romanslarının konservatuvarların müfredatlarında yer alması ve şan eğitimi yaklaşımının çeşitlendirilmesinde bu formdaki eserlerden de faydalanılması gerektiği görüşünün baskın olduğunu ortaya koymaktadır. Görüşmecilerin ifadeleri incelendiğinde bu yaklaşımın hem öğrencilerin hem de eğitmenlerin geniş bir müzikal perspektife sahip olmalarını sağlayacağı ve uluslararası sahnelerde rekabet edebilirliklerini artıracağı düşüncesi öne çıkmaktadır.
Referanslar
Davis, A. Selected Russian Classical Romances and Traditional Songs for Young Singers: Introductory Materials with Teaching Strategies. (Yayınlanmamış Doktora Tezi.) Arizona State University, 2014.
Guseynova, O., & Turkmenoglu, O. Russian romance: synthesis of classical and folk music at the beginning of the 19th century. Journal for the Interdisciplinary Art and Education 2022; 3: 107-121.
Karasar, N. Bilimsel Araştırma Yöntemi. Nobel Yayın Dağıtım, 2002.
Li, E. (2021). On Dramaturgy of Russian Romances of S.V. Rachmaninof. Rupkatha Journal on Interdisciplinary Studies in Humanities 2021; 13(1): 1-15.
Mimaroğlu, İ. Müzik Tarihi. (5. Basım). Varlık Yayınları, 1995.
Olin, E. Singing in Russian: A Guide to Language and Performance. Scarecrow Press, Incorporated, 2012.
Politi, G. The History and Development of the Musical Romans as a Genre. Pamietnik Teatralnys 2023; 72 (2): 147-164.
Robinson, F.R. The Governors’ Minutes of the Conservatory S.Mara Di Loreto, Naples. Royal Music Association Research Chronicle 1972; 10: 1-97.
Ivezic, T.P.E. Alexander Sergeyevich Dargomyzhsky 1813-1869: A Study of His Solo Vocal Works. (Yayınlanmamış Doktora Tezi.) The University of Kentucky, 1997.
Sage,J., Friedmann, S., & Hickman, R. Romance. Grove Music Online, 2001.
Say, A. Müzik Tarihi. (3. Basım). Müzik Ansiklopedisi Yayınları, 1997.
Sevengil, R.A. Türk Tiyatrosu Tarihi II: Opera San’atı ile İlk Temaslarımız. (2. Basım). Milli Eğitim Basımevi, 1969.
Silva, G. & Baker, T. The Beginnings of the Art of “Bel Canto”: Remarks on the Critical History of Singing. The Musical Quarterly 1922; 8 (1): 53-68.
Yıldırım, A. & Şimşek, H. Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. (Genişletilmiş 5. Basım). Seçkin Yayıncılık, 2005.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 International Journal of Art, Fashion, Music and Design
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.