KAZIMKARABEKİR ULU CAMİİ MİHRAP ÇİNİLERİ
Özet Görüntüleme: 9 / PDF İndirme: 2
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.14496863Anahtar Kelimeler:
Karamanoğlu, Mimari, Sanat, Çini, Altıgen.Özet
Anadolu topraklarında yaşamış olan Karamanoğulları Beyliği Türk çini sanatı tarihine örnek oluşturacak çini eserler üretmiştir. Yaşamış oldukları coğrafi bölgelerdeki mimari eserleri çinilerle süsleyerek bu sanatı uyguladıklarını ve önem verdiklerini göstermişlerdir. Dönemin mimari yapılarına uygulanan çini eserler incelendiğinde beyliğin çini sanatını ve kullandıkları teknikleri daha iyi anlamaktayız. Mimari yapılarından biri olan Kazımkarabekir Ulu Caminin mihrap çinileri dönemin özelliklerini yansıtan önemli örneklerdendir. Bu nedenle araştırmada Kazımkarabekir Ulu Caminin mihrap bölümündeki altıgen formlu çiniler incelenmiştir. Günümüz mimari yapısında mevcut olmayan bu çiniler; sır altı ve lüster gibi farklı tekniklerle üretilmiştir. Mihraba uygulanan altıgen formlu çinilerin, mihrabı oluşturan mozaik çinilerden farklı bir teknikle yapılmış olmaları, mihraba monte edilişleri, desenleri gibi özellikler bu çinilerin yapıya ait olup olmadığını sorgulatmaktadır. Bunun yanında Kazımkarabekir Ulu Caminin mimarisi, altıgen çinilerin formu ve yüzeylerine uygulanan motifler, motiflerin sembolik anlamları, kullanılan teknikler incelenmiştir. Altıgen formlu çinilerin daha detaylı araştırılması için farklı dönemlerde yapılmış benzer nitelikteki çiniler belirlenerek görselleriyle incelenmiştir. Çini alanına katkı sağlamak, var olan çini eserlerimizi belgelemek ve kültürel varlıklarımızı geleceğe taşıyabilme önceliği ile bu çalışma hazırlanmıştır. Ayrıca, Türk çini sanatının sahip olduğu zenginliği tanıtmak, mimariyle olan bütünlüğünü ve uyumunu gösterebilmek için belirlemiş oluğumuz araştırma konusu incelenmeye değer görülmüştür.
Referanslar
Ölçer, C., Karamanoğulları Beyliği Madeni Paraları. İstanbul, Yenilik Yayınları, 1982; 10.
Yavuz, N., Anadolu’da Beylikler Dönemi, Siyasi Tarih ve Kültür. Ankara, Cantekin Yayıncılık, 1998; 8.
Konyalı, İ. H., Âbideleri ve Kitâbeleri ile Karaman Tarihi, Ermenek Mut Âbideleri, İstanbul, Baha Matbaası, 1967; 44-36.
Çoşkun, F., 888/1483 Tarihli Karaman Eyaleti Vakıf Tahrir Defteri. İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Fakültesi, Türk İktisat Tarihi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 1996; 9.
Dülgerler, N. O., Karamanoğulları Dönemi Mimarisi, Ankara, Türk Tarih Kurumu Yayınları, 2006; 54.
Fataha, E. B., Karamanoğlu Beyliği Yapılarında Mimari Süsleme, Hacettepe Üniversitesi Sanat Tarihi Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Ankara, 2010; 91.
Anonim, Islamic Art and Geometric Design, The Metropolitan Museum of Art. New York, Published by The Metropolitan Museum of Art, 2004; 12.
-13] Arık, R., Arık, O., Anadolu Toprağının Hazinesi; Çini Selçuklu ve Beylikler Çağı Çinileri. İstanbul, Kale Grubu Kültür Yayınları, 2007; 176, 18.
Diez, E., Aslanapa, O., Koman, M. M., Karaman Devri Sanatı. İstanbul, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları, 1950; 108.
Aslanapa, O., Turkısh Art and Archıtecture. London, Praeger Yayınları, 1971; 279.
Altun, A., Arlı, B. D., Anadolu Toprağının Hazinesi Çini, Osmanlı Dönemi. İstanbul, Kale Grubu Yayınları, 2008; 92.
-14-15] Yetkin, Ş., Anadolu’da Türk Çini Sanatının Gelişmesi, İstanbul, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları, 1986; 138, 136
Oral, M. Z., “Kuşlu Çini”, Anıt Dergisi, İstanbul, 1964; 32.
Baykusoglu, S., A Research On Islamıc Geometrıc Patterns, Unıversıty Of Wolverhampton, 2009; 7,8.
Ögel, S., Anadolu’nun Selçuklu Çehresi. İstanbul, Akbank Yayınları, 1994; 95,96.
Wılkınson, K., Semboller ve İşaretler. İstanbul, Alfa Yayınları, 2009; 289.
Küçük, A. M. “Türk Destanlarında “Sayı” Motifinin Dinî Yansımaları”, Gazi Türkiyat. Ankara, 2013; 102.
Hazar, M., Şengönül, M., “Türk Kültüründe Sıfırdan Dokuza Kadar Sayı Adları ve Matematik Değerleri”, BAL-TAM Türklük Bilgisi 17, 2012; 7.
Ferguson, G., Signs & Symbols in Christian Art, New York, Oxford University Press, 1996; 154.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 International Journal of Art, Fashion, Music and Design
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.